10 år Kooi Security! CEO Pieter Kooi ser muligheder for vækst i Europa ‘Jeg kan igen være pioner, en vidunderlig følelse’

Udgivelsesdato: torsdag 6 februar 2020

Mens han driver rundt på en luftmadras på Middelhavet træffer han beslutningen. Pieter Kooi (36) begyndte som 26-årig som selvstændig. Ti år senere indtager han det internationale marked og holder en juletale for sine 100 medarbejdere. Det rette tidspunkt at se både tilbage og fremad. Hvordan begyndte det, hvad er succesens skyggesider, og hvor drager Kooi hen?

‘Kontakt med mennesker. Det er mere interessant end køer.’

featured image

Hvordan reagerede hjemmefronten for ti år siden på dine ambitioner om at begynde som selvstændig?

“Meget nøgternt. De vidste godt, at jeg på et eller andet tidspunkt ville have mit eget. Jeg kommer fra en erhvervsdrivende familie. Min far var landmand. Indtil jeg blev femten, ville jeg også være kvægavler. Derhjemme snakkede vi ikke så meget, men senere viste det sig, at jeg var god til at snakke. Jeg gav råd til kunder i en værktøjsbutik, leverede æblekage til turister, som i første omgang kun havde bestilt kaffe, og jeg tog rundt til firmaer og solgte printere. Alt sammen forskelligt arbejde, hvor jeg havde kontakt med mennesker. Det syntes jeg, var mere interessant end køer. Til sidst ville jeg stå på egne ben, og på den måde så Kooi Security dagens lys.”

‘Jeg havde ikke penge nok og vidste for lidt. Jeg kunne ikke længere klare det alene.’

 

Er ‘selvstændighed’ din vigtigste grund til at have din egen virksomhed?

“Helt sikkert! Jeg havde et enormt drive til på min egen måde og med et godt produkt at gøre mennesker glade. De første tre år var jeg meget beskæftiget med pionerarbejde. Med en stab på tyve medarbejdere blev vi hele tiden bedre til at håndtere teknikken i mobil kameraovervågning. På den tid installerede jeg selv Units For Observation. Eksempelvis fløj jeg til Sydafrika for at tilkoble et system. Fantastisk! Jeg ville helst have styr på det hele. Jeg bestemte f.eks. også selv, hvilken lastvogn der skulle transportere materialet. Efter denne fase fik vi vores egen vagtcentral, der kom forskellige afdelinger i virksomheden, jeg tiltog mig flere ansvarsområder, og til sidst fandt jeg ud af, at jeg ikke længere kunne overkomme det hele selv. Jeg havde ikke penge nok og vidste for lidt.

‘Når jeg stod på fortovet med noget take-away mad, vidste mine forældre godt, hvad problemet var. Han er igen i pengenød.’

 

En meget konfronterende erfaring for én, der vil være uafhængig…

“Det er det eneste øjeblik i ti år, hvor jeg rent bogstaveligt ikke vidste mine levende råd. Tidligere, når jeg rimelig tit stod på fortovet med noget take-away mad på fortovet hos mine forældre, vidste de godt, hvad problemet var: han er igen i pengenød. Men den her gang var det ikke nok med 50.000 euro. Jeg kunne bare ikke lige finde ud af det. Det var i sommeren 2016. Krisen i Europa var forbi. Kooi Security vækstede med 20% om året, men jeg mente ikke, det var nok. Andre virksomheder overhalede mig, og jeg så muligheder i Holland, Tyskland, Frankrig og Storbritannien. Jeg kunne ikke gøre det hele selv og måtte træffe en afgørende beslutning med henblik på fremtiden: vil jeg acceptere, at markedet omkring mig løber hurtigere end mig, eller skal jeg vælge en stabil vækstfase? Sidstnævnte ville betyde, at jeg skulle ofre et stykke af mig selv.”

‘Jeg opgiver en stor del af min selvstændighed, så virksomheden kan vækste.’


Træffer du en så stor beslutning alene?
“Følg dit hjerte, sagde min kone Margot. Jeg husker det stadig, som var det i går. På den franske nationaldag, den 14. juli 2017 kl. 14.07, blev vores ældste dater, Elisa, født. Et kvarter efter dette vidunderlige øjeblik blev jeg ringet op. En strateg tilbød mig en god deal for overtagelse af Kooi Security. Jeg sagde pænt nej tak. Også fordi han ville gøre forretninger på en dag, hvor han udmærket vidste, at min kone skulle føde: sælge hele min virksomhed. Jeg følte, at det ville være forkert. På den tid havde jeg kontakt til en gruppe finansielle rådgivere. Efter en anstrengende periode ville jeg videre med Bencis, et uafhængigt investeringsselskab. Jeg var rede til at opgive en stor del af min selvstændighed, så virksomheden kunne vokse.’


‘Jeg var frustreret, følelsesladet og beslutsom på samme tid.’

 

Blev aftalen indgået i løbet af meget kort tid?

“Nej, tværtimod. Det var tæt på at gå i vasken. Det husker jeg ganske tydeligt. Forår 2018. Med familien skrev vi os ind på et hotel i Lemmer (NL), så vi kunne nyde det specielle frisiske sejlskibsrace (skûtsjesilen). Lige før jeg skulle starte, blev jeg ringet op og fik at vide, at aftalen sandsynligvis ville gå i vasken. Jeg blev overmandet af mange forskellige følelser på samme tid. Jeg var frustreret, følelsesladet og beslutsom på samme tid. Det havde kostet mig utrolig meget tid og energi at beslutte mig for Bencis. Nu skulle det ikke gå i vasken på grund af et ‘par euro’ mere eller mindre. Jeg sagde til min rådgiver, at aftalen under alle omstændigheder skulle realiseres. Fuldstændig uvidende om det videre forløb slukkede jeg min telefon og steg om bord i mit sejlskib (skûtsje). Under sejladsen gav jeg mine følelser frit løb. I 2½ time kunne jeg ikke kontaktes, vi vandt sejladsen, og jeg gik fra borde.”


‘Jeg må igen være pioner, men nu på internationalt niveau.’

 

Og hvad så? 

“Jeg var blevet ringet op nogle gange. Da min rådgiver så på ny ringede, kom han med de forløsende ord: “Det er i orden!” Jeg sank rent bogstaveligt i knæ. Det var virkelig en lettelse. En dobbeltsejr på en og samme dag! Bencis kommer med penge, viden og ekspertise, således at jeg efter ti år igen kan begynde helt forfra, og det er en fantastisk følelse. Jeg kan igen være pioner, men nu på internationalt niveau. Jeg behøver ikke at lade muligheder ligge. Vi forstærker vores position på det europæiske marked. Både i Tyskland og Frankrig åbner vi nye vagtcentraler og flere lokale kontorer. Dernæst booster vi væksten i UK. Desuden fokuserer vi på vækstmulighederne i Skandinavien og i Mellem- og Sydeuropa. Vi har nu en fuldtallig direktion (4 direktører), som støtter mig i tykt og tyndt. Jeg behøver ikke længere at gøre det hele selv.”

‘For første gang i ti år har jeg taget fri i to uger.’

Hvad er det vigtigste, du har lært i løbet af ti år Kooi Security?

“Der er flere ting. De seneste tre vanskelige år var samtidig også de bedste, fordi jeg nåede frem til nye indsigter. Især om mig selv. Jeg skal lære i højere grad at slippe tøjlerne, at give medarbejdere ansvarsområder og vise dem tillid. På den måde kan jeg også selv glæde mig mere over virksomheden og den gode balance mellem arbejde og fritid. For første gang i ti år har jeg i forbindelse med julen holdt fri i to uger. Det smager af mere. Nå ja, jeg har været på kontoret fire gange for at drikke en kop kaffe, men det kalder jeg ikke arbejde. Det er bare ‘a way of life’. Jeg nyder at holde lidt øje med mine konkurrenter, at bruge energi på nye ideer og overbevise mennesker om mine planer. Det er min passion, det går af sig selv, og det kræver ikke noget særligt af mig!”

‘Hvem ved, måske under jeg mig selv én fardag om ugen.’

 

Hvor vil du egentlig hen med din virksomhed?

“Med Bencis om bord er vi nu virkelig kommet i gang. I 2019 steg omsætningen med 65% i forhold til 2018. Det er tre gange mere end tidligere, så jeg er glad for, at jeg traf denne vigtige beslutning for virksomheden. Det giver mulighed for yderligere vækst, og det er for mig en drøm, der går i opfyldelse! Jeg skuer ikke alt for langt ud i fremtiden. I de kommende tre år fokuserer vi på ekspansion i Europa. Markedsleder er målet. Ud over UFO’erne, koncentrerer vi os nu også om vores RED branddetektion, Rising Early Detection. Det er systemer, som overvåger temperaturen i brandfarlige og selvantændelige produkter. Endvidere er der internt stadig meget at vinde. Jeg vil have et optimalt forhold mellem unge talenter og erfarne medarbejdere. De rette mennesker på rette sted. Forhåbentlig under jeg mig selv mere tid til at slappe af. Hvem ved, måske tager jeg på en lang rejse til Asien med min familie, overværer OL i Japan, eller jeg giver mig selv én fardag om ugen…”


‘Den ny direktion giver mig modspil. Jeg har ikke brug for nikkedukker.’

 

Er du stolt af det, du har opnået?

“Kooi Security er internationalt aktiv i over tyve europæiske lande. Vi er vokset fra et lille/mellemstort firma til en professionel organisation. Fra tyve mand til et team på hundrede medarbejdere. I starten var vi heldige med at få en af verdens største vindturbineproducenter som kunde. Vi blæste sammen med dem til udlandet. Nu opsøger jeg selv internationalt samarbejde og indgår strategiske partnerskaber. Succesen er ikke længere tilfældig. I den ny direktion er der direktører, som undertiden er bedre funderet end mig. De giver mig modspil, og det er positivt. Jeg har ikke brug for nikkedukker. Vi har oprettet et Kooi Academy, hvor medarbejdere kan få opfyldt deres ambitioner. De bliver coachet, og der ydes en solid indsats med henblik på deres personlige udvikling. Den uhæmmede passion kan mærkes i virksomheden, og det er jeg bestemt stolt af.”

‘Jeg kører på arbejde hver dag med et stort smil på læben.’

Kooi Security har eksisteret i 10 år, og du har allerede oplevet så utroligt meget. Føler du dig ikke gammel?
“Ha ha, vi har en voksen virksomhed, men jeg er stadig und i ånden. Selvfølgelig er der besværlige møder, følelserne sættes sommetider på prøve, og der er pres på, når der skal træffes vanskelige beslutninger. Men i korridorerne er der altid plads til en snak og humor. Jeg kører på arbejde hver dag med et stort smil på læben. I mit privatliv holder kapsejlads (skûtsjesilen) mig skarp og frisk. Når vi sejler, nyder jeg vandets og naturens skønhed omkring mig. Det giver virkelig ro i sindet. Min familie giver mig også styrke. Når jeg ser de leende, glade hoveder, når jeg kommer hjem, føler jeg mig lykkelig. Det er lige nøjagtig derfor, du gør det. Jeg føler mig stadig som den samme energiske dreng, der drev rundt på Middelhavet på en luftmadras, og jeg håber, at jeg meget længe får lov til at glæde mig over vores dejlige virksomhed!”

 

10 år Kooi Security

2010: Oprettelse af Kooi Security
2013: Egen alarmcentral og vagtcentral
2016: Start finansiel strategisk forløb
2018: Investeringsselskab Bencis om bord
2018: Officiel PAC-certificering (Privat Alarmcentral)
2019: Omsætning stiger med 65% i.f.t. 2018
2019: Komplet direktion bestående af 4 direktører
2020: Europæisk ekspansion

Mere information

Vores kunder